Et reisebrev, en kulinarisk opplevelse! Rotary 3minutt 25/8-22
Jeg har en svoger, Jan Gausemel, fra Drammen, han nærmer seg 80 år og er gift med Tove fra Mo. Tove, har røtter fra Nordland, og de har i snart 50 år har hatt sommerhus i Vesterålen uten veiforbindelse, på halvøya «Sløvra». Når du nærmer deg de 80, vil du gjerne bli kjørt til døra. Derfor kjøpte de for 5 år siden et 70-tallshus på Kvitnes.
Jeg kan smette inn å si at de bor på Heggenes i Øystre Slidre, nesten på Beitostølen, og er mer enn vanlig glad i fjellet.
På Kvitnes har de Møysalen på 1264 meter i ryggen. Kvitnes kan beskrives som ei langstrakt grend, ligger sørøst i Hadselfjorden, har i dag et 100 talls eldre hus, et kapell med kirkegård, grendeskole og «Matkroken», dessuten fergekai.
Der kan ferja en gang pr dag, ta 4 biler over til Hanøyvika og E10. Den vanlige veien for folka på Kvitnes går til Sortland via Sigerfjord, 45 minutters biltur. Tove og Jan hadde snakket varmt om sitt nye «sommerparadis» og alle mulighetene, sommer som vinter, i Lofoten og Vesterålen og ikke minst om naboen, Kvitnes går. Der åpnet i 2020 en restaurant som har allerede fått ekstremt rosende omtaler. Jeg hadde snappet opp at de hadde lange ventelister for bordbestilling, til og med mye lengere enn ventelista til fastlegen. «Klarer du å skaffe bord i løpet av sommeren, kommer vi oppover», slang jeg ut på forsommeren i fjor. Den 16. august kom det et «iltelegram», vi har bord på Kvitnes om 10 dager! Med bonuspoeng fra SAS kom vi oss til Evenes og tok Flybussen til Gullesfjordbotn der Tove henta oss. Han svoger Jan har forresten aldri hatt sertifikat!
Historien til Kvitnes strekker seg tilbake til 1800-tallet. Tipp-tipp-oldefaren til norgesmester og landslagskokk Halvar Ellingsen, kjøpte gården i 1855. Han introduserte dampskip og internasjonal handel for Nord-Norge og gården ble regnet for å være svært viktig for utviklingen av Vesterålen. Den unge kokken på 36 år er født i nabogrenda Sigerfjord.
Etter krigen forlot familien Ellingsen gården, dampskipene var for lengst borte og den frodige beitemarka sammen med åkerlandskapet endret karakter. I 2012 kjøpte investor Helge Mørch gården og en forsiktig restaurering av bygningsmassen startet. Norgesmesterkokken og investoren fant hverandre, det var rett tid for kokken å forlate stjernerestaurantene i hovedstaden og vende tilbake til hjembygda. Vil du overnatte på Kvitnes har gården 15 rom, og de fleste av de 30 spisegjestene som restauranten kan ta, gjør nok det. Vi var 4 som kom ruslende fra ett av de andre få husene i grenda den kvelden. Vi var forberedt på uvanlig og spennende mat. Tidligere på dagen hadde vi i grønnsak- og urtehagen, hilst på somalier og gartner Christin. «Vi dyrker mye av våre råvarer selv», sa hun. Mangalitsagrisene koste seg under granene ved siden av veksthagen. Villsauene med krumme horn beita gras og løp lekent ned mot fjæra der sjøtangen fristet i de svake dønningene. Der plukker Ellingsen kråkeboller. «Vi har skogen, fjellet og sjøen». «Høste, jakte og sanke». Slagord fra Kvitnes. Alle får den samme menyen, så du slipper å strekke deg over til nabobordet for å se hva de andre spiser. Og den kvelden i august, den 26. fikk vi servert, til pris Kr 1.850,-:
Kålbuljong, Kålrot, Urte- og salatbunt, Stangselleri, Tang-terte med raket ishavsrøye, Kjeks fylt med røkt torsk og potet, Tyttebær, bjørk, reinsdyrlever og reinlav, Elghjerten+++
Brød med smør fra Grimstad gård, Rå-reke, erter, hestebønner, røkt fløte og dill +++
Ishavsrøye med masse forskjellig løk +++
Kveite, nesten svidd, fløte og smør +++
Villsaulam
Brissel, sqaush, gressløk
Fritert «ukurant» kjøtt
Grillet bog med kål og persille +++
Multe, honning og gomme +++
Blodpannekake, solbær og geitemelk
Drikkepakken inneholdt en «Edel Rosesider» fra Åkre Gård, 7 ulike viner, og fra Engeløya Håndbryggeri: Blonde Pris: Kr 1.250,-
Botti.no, en anerkjent nettside for vin, som også vurderer mat, sier fra sitt besøk i samme måned som vi var der: «En tur til Kvitnes Gård bør være julegaven og nyttårsforsettet til alle mat- og vin-entusiaster. Makan til måltid skal man lete lenge etter. Restauranten lager et måltid i et nord-norsk perspektiv som ingen andre gjør i Norge. Vi setter opp Kvitnes gård på listen over de fem aller beste restaurantene i landet. Det er så til de grader fortjent».
For oss ble det hvertfall sommerens matopplevelse i fjor!